يکشنبه 16/1/1388
پاسخ :
با سلام و تبریك سال نو
دوست عزیز
بسیاری از داوطلبان آزمون سراسری كه رشته مهندسی هوا فضا را انتخاب میكنند، اطلاع صحیحی نسبت به این رشته ندارند و آن را با خلبانی یا نجوم اشتباه میگیرند. در حالی كه هدف این رشته آماده كردن مهندسی است كه بتواند در زمینه طراحی، ساخت و آزمایش هواپیما فعالیت كند. در واقع كار مهندس هوا فضا قبل از بیرون آمدن هواپیما از كارخانه است و او در مورد چگونگی به پرواز درآوردن یك هواپیما آموزش نمیبیند. به عبارت دیگر مهندسی هوا فضا مجموعهای از علوم و تواناییهای علمی و عملی در زمینه تحلیل، طراحی و ساخت وسایل پرنده نظیر هواپیماها، بالگردها، گلایدرها، موشكها و ماهوارهها است. این رشته بر چهار پایه آئرودینامیك ، جلوبرندگی ، مكانیك پرواز و سازههای هوافضایی استوار است.كه در این میان آئرودینامیك به مطالعه و بررسی جریان هوا، محاسبه نیروها و گشتاورهای ناشی از آن بر روی جسم پرنده میپردازد و مهندس هوافضا با فراگیری این علم به تحلیل جریانهای پیچیده در اطراف اجسام پرنده پرداخته و با به دست آوردن نیروهای آئرودینامیكی امكان بررسی پایداری و طراحی سازه را فراهم میكند. "جلوبرندگی" به مطالعه و بررسی سیستمهای جلوبرنده اعم از موتورهای پیستونی، توربینی، راكتها و نحوه تولید نیروی رانش در آنها میپردازد. "مكانیك پرواز" به مطالعه و بررسی رفتار و حركات جسم پرنده با استفاده از اطلاعات آئرودینامیكی، هندسی و وزنی میپردازد در واقع علم مكانیك پرواز از "عملكرد" تشكیل میشود و "عملكرد" به بررسی بُرد، مسافت نشست و برخاست، مداومت پروازی در سرعتهای مختلف و پایداری و كنترل وسایل پرنده میپردازد و در نهایت "سازههای هوافضایی" به مطالعه و بررسی سازههای هواپیما و دیگر وسایل پرنده میپردازد و هدف آن طراحی سازههایی است كه علاوه بر استحكام كافی در برابر بارهای آئرودینامیكی و سایر بارهای استاتیكی وارد بر وسایل پرنده ، حداقل وزن را نیز داشته باشند.
زیربنای این رشته ریاضیات است و همچنین فیزیك و شیمی تا حدودی لازم میباشد و بیشتر دروس این رشته به زبان انگلیسی است. مهندسی هوا فضا یك رشته فنی است و عموماً كسانی كه وارد رشتههای فنی میشوند، باید آمادگی كار در كارخانجات را داشته باشند و همچنین باید افرادی قوی و دارای پشتكار باشند.
اما در مورد بازاركار این رشته باید بگویم كه مهندسین هوا فضا میتوانند در صنایع و مؤسسات تحقیقاتی هواپیمایی، موشكی و ماهواره فعالیت كنند. همچنین در كلیه مؤسسات و سازمانهایی كه به نحوی از وسایل پرنده استفاده میكنند، به عنوان كارشناس تحقیق در عملیات و تعمیر و نگهداری فعالیت نمایند. از سوی دیگر چون سازه اتومبیل و كشتی مشتركات زیادی با سازه یك هواپیما دارد و توربینهای گاز یك نیروگاه یا ایستگاه پمپگاز همانند یك موتور جت تحلیل و طراحی میگردد، یك مهندس هوا فضا علاوه بر شركتهای هوایی در نیروگاهها، صنایع نفت و گاز و صنایع خوردوسازی فرصتهای شغلی خوبی دارد. علاوه بر ساخت هواپیما فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در فرودگاهها در قسمت تعمیر و نگهداری هواپیما و همچنین در صنایع دفاع روی طراحی موشك و جنگافزارها فعالیت كنند یا میتوانند روی آئرودینامیك خودروها، سازههای خودروسازی و تولید توربینهای بخار برای تولید برق كار كنند.
به امید فرداهای بهتر برای شما دوست گرامی
مشاور : آقای زینساز